Jäi kakkonen päälle, kun jalkapallo loppui ja alkoi Pikku Kakkonen.  Kuuluttaja selvitti oudolla äänen painotuksella, että taaskin tämä lastenohjelma on vähän myöhässä jalkapallon vuoksi.

Eihän se mitään, jos piltit oppivat vihaamaan pallopelejä ja kaikkea liikuntaa jo pienestä, mutta omat karvat nousivat pystyyn siitä kuuluttajan lässytyksestä.  Puhui samalla nuotilla kuin satavuotiaita puhutellaan.  Ainoa ero oli se, ettei hän korottanut ääntään lähelle huutamista. 

Pelkään sitä päivää, kun kaupan kassa alkaa puhua minulle suuta suuremmalla:  silloin olen hänen mielestään vanha ukko, joka ei ymmärrä eikä kuule mitään.  Jo nyt moni nuori nainen teitittelee valitettavan usein!  Eikä se tapahdu ulkoisen tai edes sisäisen arvovaltani vuoksi.

Alkoi sitten siellä pikkukakkosella suomeksi dubattu piirrosfilmi.  Ja mitä kiekumista se lasten äänenkäyttö olikaan.  Jossain päin Etelä-Pohjanmaata puhutaan samalla jolisevalla äänellä.  Anteeksi vain, pohojalaaset.  Aitona murteena se on kaunista kuultavaa.

Eihän se niiden lapsiesiintyjien vika ole, vaan ohjaajan, jollainen heilläkin täytynee olla.  Lapset on "koulutettu" artikuloimaan niin.  Kuulosti se niin karsealta, että piti nousta tästä ja mennä kiireesti vaihtamaan toiselle kanavalle.  Ja palata takaisin kirjoittamaan kuohuksissani tämä juttu.  Ennen kuin lauhdun ja viittaan kädellä että olkoon ja joliskoon, mitä se minulle kuuluu.  Varsinkaan, kun en yleensä katso pikku kakkosta.  Ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua se onkin väkinäisessä lapsellisuudessaan lempiohjelmani.  Ainakin jouluisin, kun vanhakin jo nuortuu.  Jos sitten älyän, että joulu on silloin, kun kuusi on sisällä ja saa takajalkaa syödäkseen.

Mikseivät ne lapset puhu niin kuin lapset toisilleen puhuvat normaalisti.  Vai kokevatko he itse puheensa niin epäaidoksi ilman niitä v-alkuisia sidesanoja, että siihen tulee tuo luonnoton sanojen ja lauseiden painotus?

Olen itse melkoinen sössöttäjä, mutta se onkin asia erikseen.  Onko pakko esiintyessä olla myös puheessaan epäaito, vaikka normaalisti suomen kieltä kykenisikin ilmaisemaan omalla, luontevalla tavallaan.

Vai tehdäänkö lastenohjelmia edelleen "vain lapsille"?  Rennosti lonkalta, kunhan tili tulee tilille.