paitsi purjehtiminen, sanoi jo Myrskyluodon Maijan henkinen isä, Lasse Mårtenson.  Vaikka melkein oikea isä olikin Åke Lindman, Flickan i Soppan - revyyn tähden, Pirkko Mannolan, aviomies.  Oikeaa Maijan isää - siis kirjailijaa - en sitten muistakkaan.

Niin siinä joskus käy:  peruskiven päälle, eli sen kirjan, on rakennettu niin monikerroksinen verkko, että oikea tekijä jää kaiken sälän eli filmin, sävellyksen, kahvimainosten ja turistipyydysten alle.  Etenkin, jos se on laadukasta sälää.

Pitänee katsoa Wikipendiasta ja nostaa unohdettu kirjailija edes tässä yhteydessä esille.  Nykyisinhän kirjailijuuteen kuuluu hyvin tärkeänä osana itsensä tuotteistaminen.  Eli kirjallisten kykyjen ohella pitää hallita ulosannin ja apuraha-anomusten lisäksi media.  Ja autoton kirjailija on samalla erakoitunut kirjailija tässä pitkien välimatkojen suomessa.

Mutta eihän minun pitänyt kulttuurista turista, vaan urheilusta.  Onhan meillä uusi maailmanmestari, tämä Sari Multala, vettä pelkäämätön ja päämäärätietoinen merenkyntäjä.  Tosin hän ei kipparoi la Pintaa, la Ninaa, ei myöskään la Santa Mariaa eikä Queen Elisabethia, vaan laser radial - luokan purjealusta, johon ei hänen lisäkseen mahdu edes messipoikaa.  Eli yksin hän meriä kyntää ja sinisilmin horisonttiin ryntää!

Tosin mestaruus tuli hieman erikoisella tavalla.  Hän johti kisaa niukasti ennen eilisiä lähtöjä, jotka sitten koko päivän jahnailun jälkeen peruttiin, kun tuuli ei tullutkaan sovitulle paikalle.  Ei auttanut, vaikka kuinka peräsintä rassaili, kun pulleat purjeet puuttuivat.  Paikalle olisi tarvittu se iso, paha Susi puhkumaan.

Tulihan se susi seuraavana päivänä ja puhalsi niin, että olisivat purjeet halkaistuneet ja purret kaatuneet, jos olisivat merelle päässeet.  Mutta ei naisia sinne päästetty, osasivatko kaikki edes uida.  Eivät ainakaan entiset merimiehet osanneet: oli turha edes opetella, kun ranta oli kaukana ja hait lähellä.  Oli paljon armeliaampaa olla osaamatta.

Joten Sarista tuli kolmannen kerran maailman paras purjehtija luokassaan - sanoisinko ilman aikojaan.

Paljonkohan tuommoinen laser-vene maksaa?  Voisin minäkin mennä tuonne satamaan mennä terassille istumaan odotellen tuulia, tai sitten vähemmän tuulia.

Voisin olla hyvässä lykyssä vaikka Päijänne-mestari, vaikka en erota edes köliä tyyrpuurista.

 

J.K.  Kirjailija on Anni Blomqvist, kuten sivistyneet lukija jo tiesivät.  Nyt tiedän minäkin, joten olen hetken kultturelli ja korkeasti sivistynyt.  Kunnes taas unohdan jo oppimani.  Repetitio est opintojen äiti.

J.K. 2  Se isä oli tässä tapauksessa tietysti äiti.  Niin sitä on edelleen juuttuneena vanhoihin asenteisiin ja ennakkoluuloihin.