Sattuneesta syystä olen viime aikoina seurannut silmät kiiluen ampumahiihdoksi sanottua lajia. Se tuntuu olevan suosittu laji töllön yhdellä kanavalla sekä yleisön keskuudessa keskisessä Euroopassa. Suomessa se jollain tapaa kituva laji: voitetaan vain vahingossa tai huumeessa.

Sodan jälkeen 50-luvulla Suomen ja Neuvostoliiton välillä oli vuosittaisia kisoja nimeltään sotilasmaaottelu. Siihen vähän aikaisempaan skabaan oli erona se, että vaikka aseina olivatkin sotilaskiväärit, niin varsinaisia rintamalinjoja ei ollut. Samaa latua hiihdettiin ja samoihin tauluihin ammuttiin. Kilpailu oli täynnä ystävyyttä ja maalissa ylenantoa. Yhteistyötö tehtiin sitten saunanlämmityksen yhteydessä. Lotista en tiedä, kun en ollut paikalla eikä lehdissä asian siitä puolesta mainittu.  Yleensä pieni ja sisukas Suomi tuli vanhasta tottumuksesta toiseksi. Vaikka molemmilla puolilla oli yhtä monta miestä. Kumma, miten voi pojasta polvi huonontua.

Keksittiin sitten menestyskeinoksi tämä verenvaihto. Aikaisemmin oli isänmaan puolesta vuodatettu runsain mitoin verta. Nyt keksittiin laittaa uutta tillalle. Ja a vot, menestystä seurasi kaikissa nopeaa etenemistä vaativissa lajeissa. Muutama siinä joukossa pärjäsi ihan omillaankin. Ihan turhaan, kun heitäkin epäiltiin tankkaamisesta. Monet oli tavattu paikallisella Essolla letku kourassa. Olivat kaljamiehet siitä baarin ikkunasta nähneet. Tiesivät kaikki muutkin kylän asiat, joita vuodattivat sitten kotona eukoilleen.
Saattoivat sitten vähätellä, että mitä lie akkojen juttuja.

Verenvaihto oli sotkuista hommaa joten lääketiede kehitti yhä parempia menetelmiä, joissa pienellä pillerillä saatiin parannettua suorituksia kaikilla osa-alueilla ja jäämät häipyivät parissa päivässä, kun vain muisti vessassa käydä vähän ennen kuin testaaja tuli ja tunki samaan ahtaaseen koppiin. Pissi siinä sitten pieneen purkkiin niin, ettei molempien sormet kastu.

Olisi se Variskin pelannut vain kaisaa - vai onko siinäkin testit. Nykyisinhän ei kiinni jää se joka douppaa, vaan se joka on tyhmä. Ja jonka henk.koht. salainen valmentaja on vielä tyhmempi. Eikö sekin ole vastoin lakia, että annetaan ase sellaiselle pillerin nauttineelle. Onkohan nyt yhden käryn jälkeen sekin laji täysin puhdas kaikesta vilpistä?

Silti: sääliksi käy ihmistä!