Katsoin iltasella Mikko Kuustosen konstailemattoman ja kiireettömän ohjelman.  Tällä kertaa haastateltavana oli Vesa-Matti Loiri.  Ei Loirikaan yhtään venkoillut eikä huiluaan pahoinpidellyt, vaan keskusteli Kuustosen kanssa tähänastisesta elämästään ja urastaan.

Tosin ei siinä - onneksi - kovin paljon yksityiselämästä udeltu eikä kerrottu.  Sen verran Loiri kuitenkin kertoi, että varsinkin muutamat, syvälle vieneet roolit tahtoivat jäädä "päälle", ja se vaikutti myös hänen perhesuhteisiinsa kielteisesti.

Paljon on mies kerennyt ja laidasta laitaan - joskus rajoja rymistellenkin.  Mutta mielettömän kyvykäs hän on:  jalkapallomaalivahti, biljarditaituri, laulujen tulkitsija, huilisti, näyttelijä ja mitä kaikkea vielä.  Tosin näin tellevision aikakaudella Turhapuro-roolit ovat ehkä lyöneet liikaakin leimaa hänen näyttelijän työlleen.  Koska hän kuitenkin osaa ja kykenee hyvin syviinkin tulkintoihin.

Nykyisin hän viettää kesät Lapin lumoissa, kalastellen ja kuunnellen hiljaisuutta.  Hänen uusimmat Inari- ja Ivalo-levynsä kumajavat tuota erämaan konstailematonta hiljaisuutta.  Ne ovat mukanani auton soittimessa.

Lopun ystävävieras pilasi tunnelman.  Se 40 vuoden takainen jatkoaikahimu tuli taas kälättämään niin, etteivät Loiri ja Kuustonen enää sanansijaa saaneet.  Että se nainen jaksaa!

Jos on Lenitan kaltainen ystävä, niin ei ole ihme, että lappilainen hiljaisuus on taivaasta.