Elämme paikkakunnalla, jossa pellot piilottelevat mäkien välissä.  Ujoja ovat.  Vähän matkaa pohjoiseen mäetön tiepätkä on nimeltään "Suvelan suora", jonkin matkaa ysitietä etelään taas on "Saakosken suora", jolla jotkut kokeilevat ajopeliensä äärinopeuksia kooten sakkoja ja erilaisia ruumiinvammoja, jotkut saavat jopa arkun katteekseen.
Että aika paljon täällä asuu Mäkisiä, Laaksosia vähemmän.  Päijänteen kyljessä kun ollaan, niin Niemisiäkin riittää, ja Lahtisia.  Tunnen noista useita, paitsi Laaksosia.  Ovat varmaan piilossa jossain kanjonissa.

Täältä kotoakin olisi komea Päijänne-maisema, jos talomme ja järven välistä poistettaisiin kaikki puut.  Tulisi siinä yhdelle sellutehtaalle vähäksi aikaa töitä. Ja tuulisi kovasti etelästä.  Mutta nyt tuulee rajusti luoteesta.  Vaikka ei kovin huipulla ollakaan. Silti pihan koivut notkuvat sorjasti.  Pari ikivanhaa röhnöttää juurikaan heilumatta.  Tunnen sympatiaa niitä kohtaan, itsekin alan olla liian vanha taipumaan paljon mihinkään.  Sitten kun katki menee, niin menee kerralla.  Toivottavasti ei satuta mitään eikä ketään alas rojahtaessaan.  Olisiko parempi kutsua paikalle puutohtori konesahan kanssa.  Tiedä, miten onttoa kuoren sisusta on. Tai pehmennyttä.

On sitä tälläkin tuulella istuttu kissan kanssa ulkosohvalla ihan hyvällä tuulella.  On nimittäin suojan puolella niin että itikatkin ovat sinne hakeutuneet.  Etelätuulella ovat sitten talon pohjoispuolella, jossa eivät inhimilliset olennot viihdy.  Pitäisiköhän lopettaa lintujen syöttäminen, että keskittyisivät itikoihin.  Kunhan eivät sitten mehnoja metsästäisi.  Kun nuo kukkivat omenapuutkin pitäisi pölyttää, ennenkuin tuuli repii alas kaikki kukat.  Ei silti, syksyisin olemme aina lähtemättömissä noiden omenoiden kanssa.  Viime syksynä olivat laadultaankin sen verran huonoja, ettei ilennyt kenellekään tarjota niitä rupusia.  Rahaa emme niistä ole keneltäkään huolineet, kun eivät itsellekään mitään maksa.  Tuntuu hyvältä, kun eivät hukkaan mene.

On tuo taivaan pilvistö sen näköinen, että vettäkin voi kohta ropsaista.  Kissaa voisi sitten muistuttaa, että täällä sisällä olisi katto suojana.  Ja nälkäiselle ruokaa.