On se aika siivotonta, kun sian osat ovat pääosassa ja isäntä sulkee silmänsä siltä tosiasialta, että huusholli kaipaisi perusteellista siivousta.  Ärhäköimpiä villakoiria olen napannut lennosta, pölyn muodostamia laskettelukeskuksia olen tasannut, joitakin hurjimpia mattoja olen laittanut ulos jäähylle, mutta se oikea, jämäkkä jouluote siistimiseen on totaalisesti puuttunut.

Jostakin on kuitenkin annettava periksi.  Olisi tietysti siivoustoimen voinut ulkoistaa, kun siitä saa verotuksessakin etua (jos muistaa), mutta veisaan sitä vanhaa virttä: ensin pitäisi putsata paikkoja ennen ulkopuolisen sisään päästämistä.  Mutta hieman sovellettuna olen sitä mieltä, että kaiken muun turhan ohella myös siivoaminen on turhaa.  Vaikka hieman hävettääkin, kun katsoo muiden bloggaamia kuvia kodeistaan:  niin siistiä ja söpöä, ettei tahdo todeksi uskoa!  Ettei semmoista ole kuin filmien lavasteissa.  Että ne roskavuoret on rajattu kuva-alan ulkopuolelle.  Pelkkiä potemkinin kulisseja!  Pahaa pelkään kumminkin.  Se siisteys on muilla todellisuutta, itsellä kauas taakse jäänyt haave. 

Mietin jo sitäkin, että jätänkö tänä vuonna kuusen tuomatta. Säästyisi ainakin siltä juhannukseen asti ulottuvalta neulastulvalta.  Lähdimme kumminkin kissan kanssa ensin lumitöihin, jota kissa johti rappusilta ikävystyneen oloisena haukotellen.  Mielenkiinto heräsi, kun otin varastosta pistosahan ja lähdin tontiltamme sopivaa joulupuuta katsastamaan.  Kissa jälesti sopivan varomatkan takaa.  Ei ne teinikuuset kovin häävejä olleet, mutta olivatpa kumminkin omia.  Samahan koskee myös omia lapsia:  ovat arvokkaita sellaisenaan.  Yhden valitsin ja kissakin tuli pihaan puuta nuuskimaan ja sen hyväksyi.

Nyt se on tuolla kulmahuoneessa (siis se kuusi) sulamassa jalkaansa kiinnitettynä.  Ai niin, pitääkin viedä sille vettä imettäväksi.  Perunatkin laatikkoa varten ovat kiehumassa.  Saavat sitten lämpimässä imeltyä yön yli.

Ja huomenna pitäisi ruveta kunnolla mässäilemään, kuusta koristamaan, kynttilöitä sytyttelemään. Niin, ettei hetken rauhaa saa, sano.