Jääkiekko on ihan hölmö laji.  Sitä pelaavat ovat luolamiesten, niiden neanderthiliathalian perillisiä suoraan alenevassa ja tyhmentyvässä polvessa, katsojat ovat kaikki pelaajien serkkuja, mölyäviä apinoita hassuine hattuineen ja sinivalkoisiksi värjättyine kasvoineen.  Minäkin naamioisin itseni, jos katsomoon eksyisin.  Ja joisin itseni sellaiseen kaljakänniin, että olisin puolet pelistä vessassa ja toisen puolen jonottamassa lisää ölviä.  En tosin ole ollut koskaan jääkiekkokatsomossa. Paitsi kerran 50-luvulla Nisulan montussa palelemassa ja sain melkein kiekon naamaani.  Totesin, ettei jääkiekko ole tarkoitettu ihmiselle seurattavaksi.  Eikä pelattavaksi.  Sain kerran joululahjaksi jääkiekkomailan.  Mentiin sitten Maurin kanssa kokeilemaan lahjakkuuttamme Koskenharjun kentälle.  Pikkupojat olivat heti tönimässä ja omilla mailoillaan sohimassa ja omimassa sitä mustaa lätkää, vaikka se oli minun.  Onneksi se maila särkyi siellä, joten sen jälkeen saatoin rusettiluistella vapaana rajoittavasta mailasta.  Oli paljon mukavampi luistella tyttöä kädestä pitäen.

Välillä näin vanhana nousevat sielun pimeältä puolen vanhat aatamit ja pakottavat katsomaan ämmämkisoja.  Onneksi en sentään unohtanut nelosen Mad men - sarjaa, joka on mielikatsomiseni.  Sen jälkeen käänsin kanavan takaisin kakkoselle, jossa Suomi oli jo jäänyt tappiolle ja siellä pysyi loppuun asti.

Ihan paska laji tuo jääkiekko, kuten jalkapallo ja kaikki muutkin porukkalajit.  Paitsi pesäpallo, jossa Suomi voittaa aina.  Jo koulun urheilutunneilla osuin mailallani siihen palloon monta kertaa.  Hankalaa siinä oli, että siinäkin piti sitten juosta sinne tänne.  Yleensä vielä ilman kompassia.

Lisäksi on se hengästymisjuttu.  Velipoikakin ryhtyi urheilun harrastajaksi ja sai isän ostamaan hänelle JKU:n komean verryttelypuvun.  Mentiin sitten Jyväskylän harjulle maastojuoksukilpailuihin johonkin ikäkausikisaan.  Kun oli se hieno asu ja kaikkea.  Poika keskeytti jo ensimmäisen kierroksen puolivälissä.  Mikäs oli vikana?  No, kun rupesi hengästyttämään, oli vastaus.

Mutta ihan urheilijaltahan se näytti  JKU:n puku päällään.  Laiha ruipelo.  Olisi siitäkin varmaan tullut vaikka maailmanmestari, mutta kun oli se hengästymisen ongelma.  Ei ollut edes dopinkia siihen aikaan. Itse piti harkkoihinkin mennä. 

En enää ikinä katso teeveestä jääkiekkoa.  Paitsi jos Jyppi meinaa ensi vuonnakin voittaa mestaruuden.