Tänään levisi kansan keskuuteen tieto, että lämpöennätys olisi rikottu!  Nyt on kansa hämmästyksestä sanatonna kerääntynyt suoja- ja väistöpaikkoihin satamiin ja järvien hiekkarannoille kysellen syyllistä moiseen.

Olihan kesän lämpöennätys lailla ja asetuksella varjeltu ja munalukoilla suojattu suure, jonka piti kestää helposti ainakin tämä kuluva kesä.

Kesäkuu vaikuttikin lupaavalta:  lämpötila saatiin pysymään helposti alle viidessätoista ympäristöministerin vakuutellessa, että kaikki tarvittava on tehty ympäristön vakauttamisessa.  Huurretta oli levitelty laajoille suoalueille ja kaikki virvatulet oli sammutettu paikallisten veepeekoitten uhrautuvalla työllä.  Isompiin järviin, kuten Saimaaseen ja Päijänteeseen, oli ajettu tonnikaupalla jäähilettä estämään järvistönmuutosta.  Ihmisiä oli kehotettu välttämään kroppiensa liottamista luonnonvesissä, jotta niiden lämpötila saataisiin pysymään alle kymmenessä Celsiuksen taulukon mukaan.

Muutamat tummaihoiset ulkomaalaiset turistit menivät silti - vieläpä aivan liian kuumina suoraan suomalaisesta saunasta - muka vilvoittelemaan jopa pieniinkiin lampareihin, jolloin niiden käyttäytyminen alkoi huolestuttavasti muistuttaa Islannin kuumia lähteitä aiheuttaen kesäkuun loppupuolella laajoja ympäristötuhoja.

Asiaan ei aluksi kiinnitetty juurikaan huomiota edes ministeriössä - ja kaikkein vähiten siellä.  Olivathan laajat alueet tyhjentyneet älykkäistä alkuasukkaista, kuten Saarijärven salomailla eräs Poavo yleisönosastorunossaan valitti.  Mutta runo ilmestyikin paikallisessa Sampo-lehdessä, jota kukaan ei oikeasti lukenut ja WSOY oli juuri sanonut Poavon yhteistyösopimuksen irti.

Tietynlainen välinpitämätön raukeus pääsi muodostumaan kansalaisten normaaliksi olotilaksi ja kerrottiinpa jossain Rauman pitsijuhlillakin kutsuvieraiden ryhtyneen sambaamaan navat paljaina ja takamukset eroottisesti hytkyen.  Se taas vaikutti viikonvaihteen Seinäjoen tangomarkkinoihin ennenarvaamattomalla tavalla.  Aina niin arvokkaat Eino Grön ja Heikki Hietamies heittivät niin sanotusti munasilleen ja paistoivat ne Seinäjoen pääkadun kuumalla asfaltilla kuohkeaksi munakkaaksi, josta on netissä tarjottu huomattavia rahasummia.  Tosin Bukowski yrittää saada sitä Lontoon huutokauppaansa.

Muitakin hillittömyyksiä seurasi lähes solkenaan, mutta niistä voi julkisesti kertoa vasta puolen vuosisadan päästä.

Kaikki huipentui siihen, että tänään tiistaina rikottiin Lappeenrannan lentoasemalla kesän lämpöennätys. 

Vielä ei tiedetä, onko asialla järjestäynyt taho vai yksittäinen hiippailija, mutta rikottu on!  Eikä sitä ehjäksi enää saa, kun eduskuntakin lähti kesälomalle hillittömyyksiään harrastamaan.

Uskoisin työssäkäyvienkin tekevän edellisestä johtopäätöksensä ja lyövän rukkaset rannan santaan sekä mahdolliset solmiot katiskanmerkeiksi. 

Sillä on pieni mahdollisuus, että Nokian insinöörit saavan lämmön korjatuksi normaalille tasolle.  Ovat ne semmoisia veitikoita, vaikka pörssinoteeraus toista näyttääkin.