Nyt se jet lag sitten iski.  Reilut 16 vuotta kolmiviikkoisen Japanin reissun jälkeen.  Olen sitä pikku hiljaa odotellutkin.  Sellainen kun vaivaa kaikkia tärkeitä ja meneviä ihmisiä.  Paitsi Alexander Stubbia, joka juoksee väsyn uhatessa yhden tai kaksi maratonia.  Itse en ole niitä tärkeitä ja jet lag tulee, jos on tullakseen.  Varmaan ilmastonmuutoskin tulee kohdalleni pahasti myöhässä.
Tuota ajan suhteellisuutta ja sen käyristymistä olen usein myös miettinyt.  Huomasin jo nuorena Einsteinin olevan oikeassa.  Nopeakinttuisena olin jo ollut sadan metrin maalissa jonkin aikaa, ennen kuin aivot tulivat reilusti jälkeen jääneinä.  Parhaimmillaankin ne saivat minut kiinni tuossa viidenkymmenen metrin kohdalle kysyen, että mitä tässä oikein hötkyillään.  Yleensä keskeytinkin siinä vaiheessa valehdellen - aivojeni käskystä - että tein vain parhaani ja tällä kertaa se riitti puoliväliin.  Nykyään aika ei ole enää suhteellista, paitsi että sitä on suhteettoman vähän jäljellä.

Mikähän ero siinä on, jos menee myöhään nukkumaan, tai nousee aikaisin ylös?  Kello näyttää molemmissa tapauksissa jokseenkin samaa aikaa.  Jos olisin mennyt myöhällä petiin, niin olisin muistanut laittaa herneet veteen pehmenemään.  Nyt heräsin siihen, että pitää laittaa herneet veteen pehmenemään.  Samalla piti säätää vähän lämmitystä, käydä vessassa ja häiritä kissaa sen verran, että se lähti varhaislenkille märkään pimeyteen.  Sitä piti jäädä sitten odottelemaan ja kuluttumaan aikaa höpöjuttuihin.  En nyt ihan hullu ole, että ääneen puhuisin, vaan hissukseen kirjoittelen kuvitellen itseni kulttuurin tuottajaksi. 

Täytyy se katti katsoa ja ehkä vähän pyyhkeellä kuivata.  Keksinkin juuri yhden hyvän puolen tässä varhaisessa heräämisessä.  Kello näyttää vähän yli kuutta ja kohta koen ylimaallisen nautinnon hetken, kun kaivaudun takaisin peittojen alle.
Samaan aikaan melkoinen osa suomalaisista herää töi... ei helkkari, nythän on lauantai.  Pieleen meni sekin liero nautinto!

Loistavasti itseni hilliten sanon vain:  nukkukaa tekin hyvin ja pitkään sekä tehkää heti aamutuimaan lisää lapsenalkioita!  Niin kauan kuin vielä hedelmällisiä ja kykeneviä olette.  Hyvää aamua!